14.05.2024

STOICA & ASOCIAȚII - Concursul de procese simulate de drept civil „Profesor Constantin Stătescu”

"Ce alegem între dispozițiile contractuale rigide și o practică statornicită între părți mai flexibilă în relațiile de afaceri și care sunt riscurile la care ne expunem”? Aceasta a fost doar una dintre numeroasele probleme de drept dezbătute de studenții din cadrul Facultății de Drept a Universității din București, în cadrul ediției a VI-a a Concursului de procese simulate de drept civil „Profesor Constantin Stătescu”, un proiect organizat de STOICA & ASOCIAȚII și Asociația Studenților în Drept, în colaborare cu Centrul pentru studii de drept natural și analiză normativă (CSDNAN), în perioada martie – mai 2024.

Peste 50 de studenți au participat în etapa scrisă a concursului, iar cele mai bune opt echipe s-au calificat în etapa pledoariilor. În data de 11 mai 2024, s-au desfășurat la Facultatea de Drept a Universității din București sferturile de finală și semifinalele, iar în ziua de 12 mai 2024, a avut loc finala concursului, în cadrul căreia cele mai bune două echipe au avut ocazia să își prezinte argumentele, într-una dintre sălile de ședință ale Înaltei Curți de Casație și Justiție, în fața unui juriu format specialiști ai dreptului, compus din Prof. univ. dr. emerit Valeriu Stoica – Founding Partner -, lect. univ. dr. jud. Laura-Ioana Toma-Dăuceanu, Cătălina Dicu – Senior Partner-,  Dan-Rareș Răducanu – Senior Partner - și Daniel Aragea - Partner.

 

Echipa câștigătoare a ediției din acest an a concursului (locul I) a fost formată din Alexia-Maria Rizoiu și Andreea Tatu, iar locul II a revenit celeilalte echipe finaliste formate din Cristiana Romanovschi și Iulia Enuc. De asemenea, juriul finalei a decis acordarea distincției individuale cel mai bun pledant studentei Iulia Enuc. Locul III a revenit echipelor semifinaliste, formate din Radu Antal și Andra Nedelea, respectiv Sabina Stafie și Iulia Stroe. Mențiuni pentru calificarea în etapa pledoariilor au fost acordate echipelor compuse din următorii studenți: Mihai Săvoiu și Iulia Scarlat; Mălina Harasim și Mihnea Diaconescu; Raluca-Maria Eșeanu și Daniel Barbu; Ana-Maria Pieleanu și Valentina Barbu. De asemenea, juriul din cadrul sferturilor de finală a decis acordarea unei mențiuni individuale pentru pledoarie studentului Mihai Săvoiu.

Efortul depus de către studenți a fost recompensat de către STOICA & ASOCIAȚII prin premii în bani și stagii de practică în cadrul societății de avocați. Felicitări tuturor participanților!

Echipa STOICA & ASOCIAȚII transmite mulțumiri studenților din cadrul Asociației Studenților în Drept pentru excelenta colaborare în organizarea concursului (Raluca Ababei, Cristina Constantin, Aiana Măntescu, Lorena Toma, Andreea Draghia, Radu Oancea, Amaliza Mișcodan, Andreea Ratiș, Livia Gogoașă și Dariana Șandru), precum și colegilor avocați implicați în acest proiect (Irina Titorian, Mircea Vasile, Angelica Alecu, Andreea Gurică, Mihai Trandafir, Paula Maftei, Corina Șerbănescu și Constantin Pintilie).

Devenit o tradiție, Concursul de procese simulate de drept civil „Profesor Constantin Stătescu” aduce laolaltă studenți și profesioniști ai dreptul, cu scopul de a susține pregătirea viitorilor juriști în cadrul unei întreceri studențești bazate pe principiile corectitudinii, cooperării și excelenței. Parte din filozofia instituțională a STOICA & ASOCIAȚII, concursul a devenit un reper pentru studenții Facultății de Drept a Universității din București.  

image