19.01.2023

Noutăți despre piața de energie, la început de an

Din cauza creșterii accelerate a prețurilor, precum și a perspectivei ca necesarul de consum general să nu poată fi acoperit, anul 2022 a fost, probabil, cel mai complicat an pentru piața de energie electrică din România.

În articolul publicat recent,  Dragoș Bogdan (Senior Partner) și Mihai Stănescu (Managing Associate) – sintetizează modificările legislative intrate în vigoare pe finalul anului trecut, privind, în principal, schema de plafonare a prețului energiei electrice, modificări care consolidează plasa de siguranță oferită de Guvern consumatorilor casnici și o extind și în privința consumatorilor non-casnici.

Pe de altă parte, autorii trag un semnal de alarmă cu privire la faptul că noua modalitate de comercializare a energiei electrice pe piața angro (în special, pe Piața Zilei Următoare - PZU), prin mecanismul de achiziție centralizată, a scos la iveală existența unui puternic deficit între ofertă și cerere, fapt de natură să alimenteze temerea că necesarul de consum pe anul 2023 nu va putea fi acoperit în totalitate.