• 12/04/2019 STOICA & Asociaţii

În articolul „Î.C.C.J. clarifică problema priorității creanțelor provenite din impozite locale” publicat pe portalul de știri Hotnews.ro, Mihai Stănescu (Managing Associate) și Cornelia Deaconescu (Associate) analizează cum în soluționarea unui recurs în interesul legii formulat de Curtea de Apel Cluj, Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că sumele reprezentând impozite locale (impozite pe clădiri, terenuri), datorate pentru bunuri valorificate în cadrul procedurii insolvenței, grevate de o cauză de preferinţă în favoarea unui creditor, impozite devenite scadente după data intrării în faliment a debitorului, nu beneficiază de ordinea de prioritate la plată.
    Materialul poate fi citit în integralitate, aici.

• 01/04/2019 STOICA & Asociaţii

În articolul „Ministerul Finanțelor Publice capătă importante competențe în materie fiscală” publicat pe portalul de știri Hotnews.ro, Mihai Stănescu (Managing Associate) și Valentina Geanina Barbu (Associate) arată, inter alia, cum competența de soluționare a contestațiilor formulate împotriva actelor administrative fiscale emise de organul fiscal central poate trece de la Agenția Națională de Administrare Fiscală la Ministerul Finanțelor Publice.

• 28/03/2019 STOICA & Asociaţii

Andreea Micu (Partner) și Yolanda Beșleagă (Junior Lawyer) analizează riscul ca publicarea de comunicări pe internet să aducă atingere dreptului la respectarea vieții private în articolul „Jurnalismul cetățenesc: înregistrarea și distribuirea pe internet a materialelor video ce permit identificarea altor persoane” publicat pe portalul de știri Hotnews.ro.

• 20/03/2019 STOICA & Asociaţii

Pe 1 martie 2019, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a publicat un proiect de Ordonanță de urgență, având ca obiect instituirea unor măsuri în domeniul transportului rutier și modificarea Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere.
    În articol, George Lucaciu (Senior Associate) trage un semnal de alarmă cu privire la potențialele efecte juridice ale unui legi care va restrânge mult sfera persoanelor dispuse să presteze servicii de transport prin aplicațiile de tip UBER/Taxify (Bolt).
    Continuarea materialului, aici.

• 14/03/2019 STOICA & Asociaţii

În articolul „Drumul către „taxa pe lăcomie” este presărat cu capcane. Succinte observații pe marginea art. 85 din O.U.G. nr. 114/2018” publicat pe portalul de știri Hotnews.ro, Andreea Micu (Partner) și Alin Oprea (Junior Lawyer) analizează neregularitățile „comise” de legiuitorul delegat prin introducerea art. 85 din O.U.G. nr. 114/2018.
    Materialul poate fi citit în integralitate aci.

• 05/03/2019 STOICA & Asociaţii

În articolul „Destinul clauzelor abuzive din contractele de credit încheiate de consumatori după Legea nr. 310/2018” publicat pe portalul de știri Hotnews.ro, Carmen Alexandra Muresan (Senior Associate) se întreabă dacă mai pot oare consumatorii invoca presupusul caracter abuziv al unor clauze din contractele de credit în cadrul contestațiilor la executare, în contextul modificării, inter alia, a art. 713 alin. (2) din C. proc. civ. prin Legea nr. 310/2018 .