UPDATE COVID-19: Măsuri fiscale care ar urma să fie dispuse de autorități în contextul stării de urgență

Având în vedere evenimentele asociate pandemiei provocate de COVID-19, Agenția Națională de Administrare Fiscală a anunțat pe 16 martie 2020 printr-un Comunicat de presă o serie de măsuri și facilități fiscale menite să sprijine mediul de afaceri.

Dintre acestea cele mai importante sunt:

1. suspendarea sau, după caz, neînceperea executării silite a creanțelor bugetare; concret, nu se mai emit somații, popriri asupra disponibilităților bănesti și a veniturilor urmăribile și nu vor mai fi instituite sechestre asupra bunurilor; excepție fac sumele provenite din hotărârile judecătorești pronunțate în materie penală.
2. rambursarea TVA, în cursul lunii martie, pentru toate deconturile soluționate și pentru care s-au emis decizii de rambursare la zi; implementarea unui nou mecanism de rambursare a TVA, care vizează soluționarea cu celeritate a deconturilor, începând cu data de 1 aprilie 2020;
3. suspendarea acțiunilor de control fiscal (a inspecțiilor fiscale, a controalelor antifraudă) cu excepția verificărilor ce pot fi efectuate de la distanță, precum și a cazurilor de evaziune fiscală, acolo unde sunt indicii în acest sens;
4. extinderea termenului pentru depunerea declarațiilor fiscale și plata impozitelor locale de la 25 martie 2020 la 25 aprilie 2020
5. Creșterea lichidității companiilor
6. Suspendarea acțiunilor antifraudă privind Filtru II și a activităților specifice din Punctele de Trecere a Frontierei cu Ungaria și Bulgaria.

Până la acest moment, autoritățile publice locale nu au anunțat niciun set concret de măsuri. În cursul zilei de 17 martie 2020, Ministrul Finanțelor Publice a anunțat că urmează să fie purtate discuții cu autoritățile publice locale în vederea coordonării măsurilor.

De asemenea, Ministrul Finanțelor Publice a mai anunțat că se prorogă plata impozitului pe proprietate (clădiri, teren, mijloace de transport) de la data de 31 martie 2020 la data de 31 iunie 2020. Contribuabilii care achită integral, până la 30 iunie 2020, impozitul pe clădiri, impozitul pe teren, respectiv impozitul pe mijloacele de transport beneficiază de bonificația stabilită de Consiliul Local.

În ședința de Guvern din data de 18 martie 2020, ora 17:00, urmează să fie adoptate facilități fiscale și măsuri menite să sprijine mediul de afaceri și nu numai. O parte din acestea au fost anunțate de Ministrul Finanțelor Publice prin declarațiile de presă:

• Pachetul de măsuri reprezintă 2% PIB (aprox. 20 mld lei);
• Posibilitatea de a suspenda plata impozitului pe venit (se ia în calcul ca acesta să fie 0 pentru persoanele aflate în dificultate);
• Posibilitatea ca statul să suporte 25% din șomajul tehnic plătit de angajator;
• Facilități pentru companiile care vor păstra angajații și nu îi trimit în șomaj tehnic;
• Linii de credit pentru companii pentru a le încuraja să se orienteze rapid către un alt domeniu.

La acest moment este în lucru o Ordonanță de Urgență pentru șomajul tehnic la MFUE și MM.

300 mil Euro fonduri nerambursabile de la UE – cele mai afectate companii (turism, prestări servicii).