Revista Curierul Judiciar din luna iulie 2010 a publicat articolul intitulat “Noile reglementari privind arbitrajul” semnat de doamna Cristiana Irinel Stoica, Partener Fondator al STOICA & Asociatii

Revista Curierul Judiciar din luna iulie 2010 a publicat un articol intitulat “Noile reglementari privind arbitrajul” semnat de doamna Cristiana Irinel Stoica, Partener Fondator al STOICA & Asociatii. Articolul dezbate pe larg structura reglementarii arbitrajului in viziunea Noului Cod de procedura civila. Se poate vorbi de o adevarata restructurare atat formala cat si pe fond a insitutiei arbitrajului. Doamna Stoica analizeaza in articol noutatile aduse de Codul de procedura civila cu privire la arbitraj. Sunt detaliate reglementarile in ceea ce priveste definitiile arbitrajului si a arbitrajului institutionalizat, reprezentarea partilor in arbitraj, conventia arbitrala, tribunalul arbitral, procedura arbitrala, executarea hotararii arbitrale.

Una din principalele noutati aduse de noua reglementare a arbitrajului o reprezinta introducerea definitiilor arbitrajului care este definit ca « jurisdictie alternativa avand caracter privat ». Cat priveste arbitrajul institutionalizat, acesta este definit ca « forma de jurisdictie arbitrala care se constituie si functioneaza in mod permanent pe langa o organizatie sau institutie interna sau internationala ».

Se remarca contributia semnificativa adusa de noul Cod de procedura civila in materie de arbitraj si arbitraj international. Noile prevederi sunt mult mai adaptate cerintelor actuale privind initierea si organizarea arbitrajului, cerinte impuse de schimburile comerciale dintre statele Uniunii Europene, cat si de legislatia in aceasta materie a Uniunii Europene.

Pentru arbitrii, aceste noi reglementari sunt de natura sa contribuie la eficientizarea actului de judecata arbitrala, cu conditia de a fi aplicate atat in litera cat si in spiritul prevederilor respective.

Articolul integral poate fi citit aici.

In noiembrie 2010, STOICA & Asociatii aniverseaza 15 ani de la constituire. Înfiinţată în noiembrie 1995 prin asocierea a doi dintre cei mai valoroşi avocaţi români, Valeriu Stoica şi Cristiana I. Stoica, societatea STOICA & Asociaţii şi-a extins în mod constant aria experienţei sale profesionale si a dezvoltat o echipa care in prezent numara 40 avocati cu o pregătire profesională deosebită.