75% din veniturile STOICA & Asociaţii vin din litigii (Ziarul Financiar)

Casa de avocatura STOICA & Asociaţii, fondată şi condusă de Valeriu şi Cristiana Stoica, este unul dintre cei mai activi jucători locali pe segmentul de litigii, activitate care aduce aproximativ 70-75% dintre veniturile firmei, care s-au ridicat anul trecut la aproximativ 7 milioane de euro.
„În dezvoltarea firmei nu ne-am dictat după ce a cerut piaţa, ci am ţinut cont de aptitudinile avocaţilor noştri, având rezultate bune. (…)
În prezent, doar 25% din veniturile firmei provin din consultanţă, restul onorariilor fiind încasate în urma serviciilor prestate în cadrul activităţilor litigioase. Cu toate acestea ne vom dezvolta departamentul de consultanţă prin recrutarea de avocaţi specializaţi în finanţări, fuziuni şi achiziţii, piaţa de capital şi real estate”, a declarat Cristiana Stoica, partener fondator al firmei.

În prezent, din cei aproape 30 de avocaţi ai firmei, mai putin de o treime sunt consultanţi, obiectivul firmei fiind atingerea unui numar de 15-20 de avocati care sa poata oferi şi servicii de consultanţă juridică.
„Nu este uşor sa gasesti oameni potriviţi. Efortul este foarte mare, mai ales în interiorul companiei pentru a-i forma. Important este ca aceştia să aibă deschidere pentru a învăţa. În procesul de recrutare am pus accentul pe componenţa profesională pe care am pus-o în slujba antreprizei”, spune avocatul care conduce o firma cu o medie de varsta de 30-35 de ani în rândul avocaţilor.
Cererea de servicii avocaţiale a crescut semnificativ în ultimii ani, astfel ca majoritatea firmelor din piaţă au înregistrat avansuri substanţiale, atât în ceea ce priveşte cifra de afaceri cât şi numarul de avocaţi.
„Anul trecut a fost poate cel mai bun de pe piaţă. Cifra noastră de afaceri a fost cu circa 70% mai mare. De altfel, în fiecare an ne propunem să avem venituri cel puţin la nivelul din anul precedent, iar în ultimii ani cresterile au fost de cel puţin 20-25%”, spune Stoica.
Ca numar de avocaţi, STOICA & Asociaţii ar putea sări in acest an de 35 de oameni, iar pentru următorii ani obiectivul firmei este atingerea unui numar de 50-60 de avocaţi.
„Un numar tot mai mare de avocaţi care au practicat independent, într-o maniera generalistă, îşi dau seama ca vor altceva pe plan profesional şi o societate de avocatură poate fi o soluţie pentru ei. După ce fac pasul, aceştia pot deveni în scurt timp persoane importante în firma şi pot accede chiar la structura parteneriatului”, spune Stoica.
Ea practică avocatură din anul 1980, iar din 1996 conduce firma STOICA & Asociaţii alături de soţul său Valeriu Stoica. Alături de cei doi, din structura de conducere a firmei mai fac parte şi alţi cinci parteneri.
„Anul acesta am putea face una sau două noi promovări în structura parteneriatului”, spune avocatul căruia managementul cabinetului îi ocupă 35-40% din timp.
Onorariile medii în cadrul STOICA & Asociaţii sunt de circa 150-200 de euro/ora, marja de profitabilitate fiind în intervalul 30-50%.

Referitor la venirea unor case de avocatură straine în piaţă, Cristiana Stoica spune că acestea „vin aici doar dacă au un client tradiţional important pentru ei care îşi extinde activitatea în România. Altfel, prefera să subcontracteze”.
Printre cele mai interesante litigii in care avocatii de la STOICA & Asociaţii au fost sau sunt implicaţi sunt apararea producătorului DaimlerChrysler într-o serie de procese intentate de către victimele unor accidente rutiere, precum şi în alte litigii ale unor clienţi importanţi precum Coca-Cola, Arcelor Mittal sau Shell Brands.
„Ca strategie de viitor, ne propunem să dezvoltăm o componentă de drept comunitar pentru a ne putea implica în litigii la Curtea Europeană de la Luxemburg. Este obligatoriu să ne dezvoltam în această direcţie”, apreciază Stoica.
Pe lista clienţilor STOICA & Asociaţii se gasesc nume precum Arabesque, RCS& RDS, Affichage sau International Finance Corporation, pe diferite teme ce necesită consultanţă juridică.
Pe partea de consultanţă juridică imobiliară, avocaţii de la STOICA & Asociaţii au printre clienţi nume precum Primavera Development, dezvoltatorii parcului de afaceri S-Park sau dezvoltatorii mall-ului Arena din Bacău, în ceea ce priveste obţinerea finanţărilor pentru construcţia acestor proiecte. Piaţa avocaturii de business din Romania este estimată la o valoare de circa 150-200 de milioane de euro, aproximativ 90% din venituri fiind realizate de primele 20 de companii de pe piaţa de profil.

Articol aparut în Ziarul Financiar (10 mar. 2008), autor Cristi Moga
antelor.